Preskočiť na obsah

Málo vlákniny v prenatálnej výžive matiek naštartuje ADHD u potomka

rafie sú ilustračné, všetky zobrazené osoby sú modelom. Zdroj: IStock

Epidemiologické štúdie naznačujú, že kvalita stravy matiek počas tehotenstva môže ovplyvniť riziko neurovývojových porúch u potomka. Rozsiahla nórska kohortová štúdia skúmala spojitosti medzi príjmom vlákniny v strave matiek a príznakmi poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) v ranom detstve. Výsledky, závery: Vyšší príjem vlákniny matkami prenatálne bol spojený s nižším skóre príznakov ADHD u potomka vo veku tri, päť a osem rokov. A naopak, nižší prenatálny príjem vlákniny u matiek môže zvyšovať skóre príznakov ADHD u potomka počas detstva nezávisle na genetickej predispozícii pre ADHD, vystaveniu nezdravej strave a sociodemografickým faktorom.

Zdroj: Solberg BS, Kvalvik LG, Instanes JT, et al. Maternal fiber intake during pregnancy and development of attention‑deficit/hyperactivity disorder symptoms across childhood: The Norwegian mother, father, and child cohort study. Biol Psychiatry 2024;95:839–848.

Zdieľajte článok

Odporúčané

Vzdelanie pre manažérov v zdravotníctve

28. 4. 2025

Zdravotníctvo je sférou, ktorú si väčšina ľudí spája predovšetkým s lekármi, zdravotnými sestrami a ďalšími odborníkmi, ktorí sa starajú o zdravie…