Preskočiť na obsah

Ženám sú odporúčané potraviny bohaté na draslík

Fotografie sú ilustračné, všetky zobrazené osoby sú modelom. Zdroj: iStock.

Pre zlepšenie zdravia a obzvlášť srdca je ženám odporúčaný dostatočný prísun draslíka. Podľa štúdie zverejnenej v časopise Európskej kardiologickej spoločnosti (ESC) European Heart Journal mohli tieto potraviny u žien, ktoré jedia banány, avokádo a lososa, znížiť negatívne účinky soli v strave. Prezentovaná štúdia zistila, že diéty bohaté na draslík boli spojené s nižším krvným tlakom hlavne u žien s vysokým príjmom soli.

„Je dobre známe, že vysoká spotreba soli je spojená so zvýšeným krvným tlakom a zvýšeným rizikom infarktov myokardu a cievnej mozgovej príhody,“ povedal autor štúdie profesor Liffert Vogt z Amsterdam University Medical Centers, Holandsko. Ako vysvetlil, zdravotné poradenstvo sa síce sústredí na obmedzenie príjmu soli, ale to je náročné dosiahnuť, obzvlášť keď naša strava obsahuje spracované potraviny. „Draslík pomáha telu vylučovať viac sodíka močom. V našej štúdii bol draslík v strave spojený s najväčšími zdravotnými prínosmi u žien,“ vysvetlil lekár.

Štúdia mala 24 963 účastníkov (11 267 mužov a 13 696 žien) zo štúdie EPIC-Norfolk, ktorá v rokoch 1993 až 1997 zahŕňala ľudí vo veku 40 až 79 rokov od praktických lekárov v Norfolku v Spojenom kráľovstve. Priemerný vek bol 59 rokov u mužov a 58 rokov u žien. Účastníci vyplnili dotazník o životných návykoch, bol im zmeraný krvný tlak a odobraná vzorka moču. Namerané hodnoty sodíka a draslíka v moči boli použité k odhadu príjmu potravy, účastníci boli podľa nich rozdelení do skupín s nízkym/stredným/vysokým príjmom sodíka a draslíka.

Vedci analyzovali súvislosť medzi príjmom draslíka a krvným tlakom po úprave podľa veku, pohlavia a príjmu sodíka. Ukázalo sa, že spotreba draslíka (v gramoch za deň) bola spojená s krvným tlakom u žien – s narastajúcim príjmom draslíka klesal krvný tlak. Keď bola súvislosť analyzovaná podľa príjmu sodíka (nízky/stredný/vysoký), vzťah medzi draslíkom a krvným tlakom bol pozorovaný iba u žien s vysokým príjmom sodíka, kde každé zvýšenie denného príjmu draslíka o 1 gram bolo spojené so systolickým krvným tlakom nižším o 2,4 mm Hg. U mužov súvislosť medzi draslíkom a krvným tlakom zistená nebola.

V priebehu priemernej doby sledovania 19,5 roka bolo 13 596 (55 %) účastníkov hospitalizovaných pre kardiovaskulárne (KV) ochorenia alebo na KV ochorenia zomrelo. Vedci analyzovali súvislosť medzi príjmom draslíka a kardiovaskulárnymi príhodami po úprave podľa veku, pohlavia, indexu telesnej hmotnosti, príjmu sodíka, užívania liekov znižujúcich koncentráciu lipidov, fajčenia, konzumácie alkoholu, diabetu a predošlého infarktu myokardu alebo cievnej mozgovej príhody. V celkovej kohorte mali ľudia v najvyššom tercile príjmu draslíka o 13 percent nižšie riziko vzniku KV príhod v porovnaní s tými v najnižšom tercile. Keď boli muži a ženy analyzovaní oddelene, zodpovedajúce zníženie rizika bolo sedem a jedenásť percent. Množstvo soli v potrave neovplyvnilo vzťah medzi draslíkom a kardiovaskulárnymi príhodami u mužov ani u žien.

„Výsledky naznačujú, že draslík pomáha chrániť zdravie srdca, ale že ženy z toho majú väčší prospech než muži. Vzťah medzi draslíkom a kardiovaskulárnymi príhodami bol rovnaký bez ohľadu na príjem soli, čo naznačuje, že draslík má okrem zvýšeného vylučovania sodíku aj iné spôsoby ochrany srdca,“ uviedol profesor Vogt.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča, aby dospelí konzumovali aspoň 3,5 gramu draslíka a menej než 2 gramy sodíka (5 gramov soli) denne. Medzi potraviny s vysokým obsahom draslíka patrí zelenina, ovocie, orechy, fazule, mliečne výrobky a ryby. Napríklad 115-gramový banán obsahuje 375 mg draslíka, 154 gramov vareného lososa obsahuje 780 mg draslíka, 136-gramový zemiak 500 mg a jedna šálka mlieka má 375 mg draslíka.

„Naše zistenia naznačujú, že zdravá strava pre srdce presahuje obmedzenie soli a posilňuje význam potravín obsahujúcich draslík. Potravinárske spoločnosti môžu pomôcť výmenou štandardnej soli na báze sodíka za alternatívu draselnej soli v spracovaných potravinách. Okrem toho by sme všetci mali uprednostňovať čerstvé, nespracované potraviny, pretože tie sú bohaté na draslík a majú nízky obsah soli,“ zdôraznil profesor Vogt.

Zdieľajte článok

Odporúčané

Zápal apendixu po klozapíne

8. 4. 2024

V poslednej dobe bolo referované o spojitosti medzi apendicitídou a klozapínom. Avšak túto spojitosť skúmalo málo iných štúdií, existujú skôr iba…